Kraken bij Klaverjassen

Kraken is een klaverjasvariant waarbij de voorhand verplicht een troefkleur kiest en speelt. Daarna mag zijn linker tegenstander kraken of het goed vinden. Vindt hij het goed dan kan zijn maat zeggen of hij goed vindt of kraken. Als er iemand kraakt, mag de linker tegenstander van de kraker rekraken. Past hij, dan mag zijn maat rekraken of passen. Als er gerekraakt wordt, kan de tegenpartij nog superkraken, maar daarna moet er toch echt geklaverjast worden.

Als er bij klaverjassen wordt gekraakt, worden alle 162 punten verdubbeld met de eventuele roem van beide partijen (niet verdubbeld) genoteerd bij de winnende partij. De partij, die het hoogst kraakt, moet meer punten halen dan de tegenpartij. Bij een kraak staan dus 324 punten + roem op het spel, bij een rekraak 648 punten + roem en bij een superkraak 1296 punten + roem. Het kraken, rekraken en superkraken wordt ook wel contra, re en super genoemd in het klaverjassen.

Bij klaverjassen – kraken wordt er vaak gespeeld met roem in de hand. Men meldt de roem in de hand bij de eerste slag, het moet gemeld zijn voor de eerste kaart van de 2de slag is gespeeld. De partij met de meeste roem keurt de roem van de tegenpartij af bij klaverjassen.

Zoals gezegd telt stuk ( de heer en vrouw van troef) altijd en kan niet worden afgekeurd. Het moet dan ook als “stuk” en niet als “20″ worden gemeld en mag op ieder moment van het spel gemeld worden, ten laatste als men de laatste kaart van de 2 uitspeelt, daarna niet meer, dit in tegenstelling tot andere roem bij klaverjassen.

Share

Reacties zijn gesloten.